Uprawa ziół

Do roślin przemysłowych zalicza się też uprawę ziół, służących celom leczniczym lub jako przyprawy, oraz cykorii, używanej do produkcji kawy zbożowej. Uprawa ziół jest rozproszona po całym kraju, cykorię uprawia się głównie na Kujawach. Chociaż dla celów pastewnych wykorzystuje się większą część produkcji zbóż i ziemniaków, a także produkcję łąk i pastwisk trwałych, do roślin pastewnych zalicza się tylko te, które są wyłącznie dla tych celów uprawiane. Należą tu pastewne okopowe, strączkowe pastewne oraz rośliny motylkowe wieloletnie i jednoroczne oraz trawy, a także kukurydza. Pod względem powierzchni zasiewów/ rośliny pastewne w uprawie polowej zajmują w Polsce miejsce trzecie – po zbożach i ziemniakach, przy czym zarówno ich powierzchnia, jak i udział w strukturze zasiewów wykazują tendencje rosnąca. Z 1,4 min ha (9,3% zasiewów) w 1950 r. powierzchnia zasiewów wzrosła do ponad 2 min ha (13,8%) w 1983 r., po czym do 1973 r. ustabilizowała się na poziomie 2,2 min ha (13,2-14,9%), zaś w 1975 r. przekroczyła 2,5 min ha (17,2%). Udział roślin pastewnych w gospodarce państwowej jest wyższy i szybko wzrasta – z 14,8% w 1950 r. i 19,4%> w 1955 r. do blisko 37°/o w 1975 r., głównie kosztem zbóż, co wskazuje na pewną ekstensyfikację użytkowania gruntów ornych, podczas gdy w gospodarce indywidualnej waha się w granicach 11-13%.